Verzuim vaak ondergeschoven kindje

Terug naar overzicht
Mc Course

03-01-2023

Door Mirelle Klijs

Het doorbetalen van het loon van een verzuimende medewerker kost volgens TNO gemiddeld €230,- per dag. En hier zijn de indirecte kosten, zoals vervanging en arbodienstverlening, niet eens bij inbegrepen. Het is voor werkgevers dan ook verstandig verzuim goed te managen. In de praktijk zien wij dat vanuit de directie of leidinggevenden vaak gedacht wordt dat de HR-adviseurs alles weten over verzuim. Maar is dat ook zo?

Verzuim een van de vele taken

Uit gesprekken die wij voeren met HR-professionals blijkt dat zij heel veel ballen in de lucht moeten houden. Werving en selectie, uitstroom, functiemanagement, de ontwikkeling van de medewerkers, belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid en de arbeidsomstandigheden: allerlei werkzaamheden die het verzuimbeleid in veel gevallen overschaduwen.

Verzuim minimaal aan bod tijdens HR-opleiding

Ondanks alle kosten die ermee gemoeid zijn, is verzuimbestrijding dus vaak een ondergeschoven kindje. Dit is voor een deel te verklaren doordat het tijdens de vierjarige HR-opleiding bijna niet aan bod komt. Het ontbreekt bij HR-adviseurs daarom vaak aan kennis. En dat is een gemiste kans, want verzuim is heel breed en is met de juiste tools goed te managen.

Meer kennis, meer invloed

Als HR-adviseurs over meer kennis beschikken, zien ze de wet- en regelgeving, verzuimgesprekken en contact met verzuimprofessionals niet meer als een last maar als instrumenten om het verzuim goed te regisseren en in positieve zin te beïnvloeden. Want door praktijkgerichte kennis en een pragmatische aanpak kunnen ze meer invloed uitoefenen, met als gevolg dat het verzuimpercentage daalt (de verzuimdrempel wordt hoger en de hervattingsdrempel lager). En dit bespaart de organisatie veel geld.

Aandacht bindt medewerkers

Naast de financiële voordelen heb je ook nog de menselijke kant. Door de aandacht die de HR- adviseurs - maar ook leidinggevenden en casemanagers - de medewerkers geven, voelen zij zich meer verbonden met het bedrijf. Hierdoor zitten ze beter in hun vel en zullen ze zich bovendien verantwoordelijker gaan voelen voor hun eigen inzetbaarheid.

Korte cursussen bieden uitkomst

Via een post-hbo-opleiding kun je de kennis over verzuim vergroten. Een groot nadeel is echter dat zo’n studie veel tijd kost en misschien wel langer duurt dan een jaar. HR-adviseurs hebben al overvolle agenda’s, dus dit nodigt niet echt uit. Even een korte course biedt dan uitkomst, kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk.

Wij helpen graag met een ‘fast course’

Bij McCourse helpen we HR-adviseurs graag snel aan de juiste tools om verzuim te beïnvloeden. Een doelgerichte cursus, pragmatisch en op de praktijk gericht, zodat je er de volgende dag al mee aan de slag kunt. Je hebt de keuze uit diverse betaalbare courses, via een livestream te volgen, dus geen reistijd en toch interactie. Maar ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden.