Verzuim en vitaliteit: een snelle cursus a.u.b.

Terug naar overzicht
Mc Course

03-01-2023

Door Mirelle Klijs

Als ondernemer loop ik er zelf ook tegenaan: jaarlijks train ik mijn team, om onze vakkennis weer bij te spijkeren. Start er vervolgens een nieuwe leidinggevende, dan loopt hij of zij een beetje achter en is eigenlijk een snelle cursus nodig. Natuurlijk neem je iemand aan die geschikt is voor de job. Maar soms ontbreekt het aan specifieke kennis, omdat voor leidinggevenden verzuim niet hun hoofdtaak is. Een snelle course biedt dan uitkomst.

Duurzame inzetbaarheid

Uit ervaring weten we dat het inzetbaar houden van mensen gaat over medewerkers de mogelijkheid bieden goed te kunnen blijven functioneren, nu en in de toekomst. Hiervoor is het nodig ander gedrag of tegenvallende resultaten op tijd te signaleren en hier op een goede manier het gesprek over aan te gaan. Samen onderzoek je de stress- en energiebronnen en overlegt wat nodig is om de balans te herstellen, zowel op privé- als werkgebied. Om duurzame inzetbaarheid te laten slagen, is een goede samenwerking tussen werkgever en werknemer heel belangrijk. Maar hoe bereik je dat?

De juiste kennis

In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt kan de juiste kennis een tool zijn om medewerkers te binden. Want weten leidinggevenden beter hoe bijvoorbeeld de Wet verbetering poortwachter werkt, hoe ze verzuimgesprekken goed kunnen voeren of beter kunnen samenwerken met verzuimprofessionals, dan kunnen ze veel gerichter sturing geven aan verzuim. Er zijn steeds meer onderzoeksresultaten die aangeven dat het proces voor maar liefst 70% te beïnvloeden is. Als organisatie dus de moeite waard hier professioneel mee om te gaan.

Proces beïnvloeden

In een ideale situatie zorgen medewerkers voor hun eigen duurzame inzetbaarheid en worden ze steeds meer eigenaar van hun eigen proces. Wil je dat bereiken, dan is het cruciaal dat
leidinggevenden - maar ook HR- en casemanagers - weten hoe ze dat proces kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij niet alleen om verzuim, maar ook om duurzame inzetbaarheid, welbevinden, bevlogenheid en aangehaakt blijven bij de organisatie.

Snelle course

In een ideale situatie zijn nieuwe leidinggevenden snel op de hoogte van de juiste kennis, om dit als tool in te kunnen zetten. Van een opleiding die misschien wel meer dan een jaar duurt, pluk je niet direct de vruchten. En dat is wat je wil, kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk. Om er zo voor te zorgen dat medewerkers zo snel mogelijk zelf de regie pakken over hun eigen inzetbaarheid.

Dé oplossing?

Denk je dat een snelle cursus op het gebied van verzuim en vitaliteit de juiste oplossing is voor jouw leidinggevende(n)? Op deze website bieden we diverse fast courses via een livestream, zodat interactie mogelijk is. Liever een course op maat? Hier vind je meer informatie.