Poortwachter voor me laten werken, dat heb ik geleerd bij McCourse

Terug naar overzicht
Mc Course

28-11-2023

Door Mardou Hollenbach, directeur McCourse

Laura van Rij werkt als Teamleider Bloedafname bij het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum (RHMDC), locatie Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Zij wordt in de dagelijkse praktijk geconfronteerd met zieke medewerkers, die soms ook langdurend uitvallen. “Als ik meer kennis heb van Poortwachter en verzuimgesprekken beter kan voeren, wordt mijn werk leuker”, was haar reden om bij McCourse aan te kloppen.

Een team van 34 mensen

De afdeling Bloedafname is een poliklinische afdeling, de patiënten worden in het ziekenhuis door het team van Laura geprikt. “Er komen zo’n 550 mensen per dag op de poli. Op verzoek van de specialist prikken we ook mensen aan bed en we gaan naar verpleeghuizen toe. Alles bij elkaar een hele organisatie.” Het team telt dan ook maar liefst 34 medewerkers.

Steeds meer uitval

Laura is vanuit de  praktijk doorgegroeid. “Daarom ben ik eigenlijk niet opgeleid om mensen die verzuimen te begeleiden. De druk op de zorg wordt groter, ik word steeds meer geconfronteerd met uitval van medewerkers die soms ook voor langere tijd uit de running zijn. En hier moet actie op ondernomen worden.”

Effectieve cursussen, op de praktijk gericht

In de privésfeer hoorde Laura over McCourse. “Docent Mardou Hollenbach kan gepassioneerd vertellen over haar werk. Snelle cursussen, op de praktijk gericht, dat sprak me wel aan. Sommige dingen wist ik natuurlijk al, maar ik heb nu veel meer kennis en weet beter hoe ik het proces voor me kan laten werken. En ik weet nu wat het kan opleveren als je op een goede manier verzuimgesprekken voert. De tips zijn heel praktisch, je kunt ze de volgende dag al toepassen op je werk.”

Meer dan vinkjes zetten

Voorheen was Poortwachter voor Laura meer een administratieve zaak. “Ik vulde de verplichte formulieren in. Nu laat ik het proces voor me werken, zodat medewerkers eerder terugkeren op de werkvloer.”

Medewerker eigenaar maken

Bij de course Praktisch Poortwachter wordt het hele proces behandeld. “Op welke momenten is het slim om als leidinggevende actie te ondernemen, dat wordt heel duidelijk. Wat ik met name heb geleerd, is dat uitstellen geen goed idee is. En dat je veel beter samen met de medewerker een plan van aanpak kunt opstellen. Ik was altijd erg geneigd dat helemaal naar me toe te trekken, maar het werkt beter als de medewerker erbij betrokken is en zelf verantwoordelijkheden neemt. Doordat de medewerker eigenaar wordt van het proces, verloopt de re-integratie veel beter.”

Rollenspel effectief

Bij de course Verzuimgesprekken is het rollenspel met acteur een belangrijk onderdeel. “De acteur speelde een medewerker die zich telefonisch ziekmeldt. Je kon hierdoor heel goed trainen wat van belang is in deze gesprekken. Ook door casussen van andere deelnemers, die soms werkzaam zijn in hele andere branches, zie je heel duidelijk wat effectief is in een gesprek en wat niet. In het begin is het wat ongemakkelijk, maar je krijgt in een korte tijd heel veel inzichten. Dat de meesten het ook best moeilijk vonden, laat zien hoe nuttig het is.”

Vertrouwde livestream omgeving

De trainingen zijn heel toegankelijk vindt Laura. “Mardou is een bevlogen docent met veel kennis en praktijkervaring. Ze creëert een veilige en vertrouwde omgeving. Dingen waar je tegenaan loopt in de praktijk kun je open bespreken, het blijft binnen de groep.” De livestream course gaat via Zoom. “Hier heb ik vaak moeite mee maar het ging prima, Mardou kan ook online goed binden. De trainingen zijn op de praktijk gericht en super leerzaam. De courses Praktisch Poortwachter en Verzuimgesprekken vormen samen een goede basis voor iedereen met een leidinggevende functie”, sluit Laura enthousiast af.