Livestream trainingen: persoonlijk en zeer effectief

Terug naar overzicht
Mc Course

09-01-2023

Door Mardou Hollenbach

Ik ben al jarenlang actief als trainer en coach, en was er honderd procent van overtuigd: een échte training - face to face - daar kan niets tegenop. Maar ineens moest alles online, door corona kon ik mijn kandidaten en cursisten niet meer ontmoeten. Ik moest omschakelen en me aanpassen aan de omstandigheden. Ik ben het online trainen en coachen gaan toepassen en kwam tot de ontdekking dat livestream courses over verzuim en vitaliteit enorm effectief zijn.

Grote mate van interactie

Goede afspraken met de deelnemers en een grote mate van interactie zijn voor mij belangrijke factoren om livestream courses tot een succes te maken. We zouden het onszelf makkelijker kunnen maken en webinars kunnen opnemen om zo de kennis over verzuim en vitaliteit over te dragen. Maar omdat de interactie dan ontbreekt, is het veel minder effectief. Het is vergelijkbaar met kennis overdragen via sheets, alleen zenden, en daar geloof ik niet in.

Het interactieve activeren

Het uitgangspunt is dat de deelnemers video aanlaten. Als trainer zorg je er vervolgens voor dat zij niet alleen maar naar het scherm zitten te staren: je stimuleert en activeert het interactieve. En zet diverse werkvormen in. Een stuk theorie wordt bijvoorbeeld afgewisseld met een discussie over een bepaalde stelling. De deelnemers krijgen de ruimte om vragen te stellen, ontvangen tips en trics en krijgen allemaal de kans vaardigheden te oefenen met elkaar of met een acteur.

Kleine groepen

Zoom biedt echt veel mogelijkheden en is zeer geschikt voor interactie, ook in de vorm van rollenspellen en voor het oefenen van gesprekstechnieken. Door deelnemers in nog kleinere groepjes in een breakout room te plaatsen, kunnen ze intensief met elkaar in gesprek. Het doel is hen aan het denken te zetten, zich bewust te laten worden van hun eigen visie en deze visie te toetsen aan die van anderen. Ik kan ‘inbreken’ om mee te kijken, mee te denken en mensen adequaat te bevragen.

Opperste concentratie

Bij sommige vaardigheidstrainingen – zoals bijvoorbeeld gesprekstechnieken, verzuim- en preventieve gesprekken - betrek ik een acteur, die de rol van kandidaat kan aannemen. Dan vraag ik de anderen om video uit te zetten, zodat alleen degenen die het rollenspel doen in beeld zijn. Vanuit het ‘niet zichtbaar zijn’ observeer ik en soms zet ik video aan om tips te geven of bij te sturen. Omdat de cursist geen andere mensen in de ruimte om zich heen heeft, kan die zich goed concentreren en het gesprek ongelooflijk goed oefenen, misschien nog wel beter dan in een live situatie. Door al dit soort mogelijkheden lopen livestream trainingen als een trein.

Livestream courses: vele voordelen

Online trainingen kunnen dus heel effectief zijn, op maat en persoonlijk. En zo pragmatisch dat je de stof de volgende dag al in de praktijk kunt brengen. Een bijkomend voordeel is dat het niet uitmaakt waar je bent en je geen reistijd hebt. Ook heel leuk is de uitwisseling met mensen uit hele uiteenlopende branches en alle windstreken, van Groningen tot Limburg. Want afstand speelt geen rol.

Meer informatie?

Ben jij ook enthousiast geworden over livestream courses over verzuim en vitaliteit, maar heb je nog vragen? Aarzel dan niet om mij te mailen, ik help je graag verder.