Een effectief verzuimgesprek? Ontdek de kracht van vaardigheidstraining!

Terug naar overzicht
Mc Course

04-04-2024

Door Mirelle Klijs, directeur McCourse

‘Verzuim’. Alleen al het woord veroorzaakt bij menig werkgever spontaan hoofdpijn. Maar laten we de werkelijkheid onder ogen zien, het is een obstakel dat elke organisatie tegenkomt op de weg naar succes. De vraag is dan ook niet hoe je verzuim kunt vermijden, maar hoe je er goed mee kunt omgaan. En voilà, hier komt de kunst van het goede verzuimgesprek voeren om de hoek kijken.

De juiste balans
Een verzuimgesprek voeren is als een dans op een slap koord. Je moet balanceren tussen empathie en efficiënte, tussen begrip tonen en resultaten boeken. Dit is geen vaardigheid die leidinggevenden als vanzelfsprekend beheersen. Het vergt oefening, training, en ja, misschien soms ook een beetje zweet op je voorhoofd.


Communicatieve spierballen trainen
Vaardigheidstraining voor verzuimgesprekken is als de sportschool voor je spieren: het geeft je meer kracht. Kracht om die lastige situaties op een effectieve manier aan te pakken, zelfverzekerd en doelgericht. Leidinggevenden leren de kunst van het luisteren zonder te oordelen, het stellen van de juiste vragen op het juiste moment en het vinden van oplossingen die zowel werkgever als werknemer ten goede komen.


Wat levert de vaardigheidstraining op?
Verzuim kost tijd, geld en energie, dus daar zit niemand op te wachten. Wil je dit probleem bij de wortel aanpakken, dan is investeren in vaardigheidstraining voor verzuimgesprekken een goede oplossing. Leidinggevenden leren tijdens de course om problemen te identificeren voordat ze escaleren, om medewerkers te ondersteunen in plaats van te straffen en om een cultuur van openheid en vertrouwen te bevorderen. Kunnen ze het goede verzuimgesprek voeren, dan bespaart dat onder de streep veel kosten. Het is daarom een slimme investering in de toekomst van je organisatie.


Wacht niet langer
Nu we het er toch over hebben, waarom zou je wachten? Kom in actie, rek en strek die communicatieve spierballen en laat zien dat je als organisatie klaar bent om verzuim te overwinnen
als een topsporter.


Wil je weleens van gedachten wisselen over de ervaring die jij hebt met verzuimgesprekken? En hoe een vaardigheidstraining jouw organisatie vooruit kan helpen? Laat dan gerust van je horen, ik ga graag met je in gesprek.